Bugün Şubat ortasında ne ekeceğimizi göreceğiz. Esas olarak mevsime bir adım önde başlamak için iç mekanlarda ekim yapmakla ilgilidir. Ekime başladığınız zaman tabii ki yetişen bölgeden bölgeye değişir, bu yüzden bunu mutlaka hesaba katın. Normalde, bu makalede listelenen tohumların çoğu için Şubat ortasında başlamak iyidir. Sevgililer Günü’nün hemen ardından.
Ekime başlamadan önce hazırlık
Şubat ayında ekebileceğimiz bitkilerden bahsetmeden önce, erken ekime başlamak için hangi ortamı, ne kadar su ve ısı kullanmamız gerektiğini özetlemek istiyorum.
Şahsen, tüm fidanlarıma başlamak için iyi bir toprakla çalışmayı seviyorum. Saksı karışımı kullanmak zorunda değilsiniz, ancak genellikle kompost, turba, vermikülit veya diğer drenaj özelliklerinin doğru oranına sahiptir. Ek olarak, saksı toprağı elenmiştir ve bu nedenle köklerin yayılması için bol miktarda boş alan vardır.
Yetiştirme arazimizin yanında fidanlarımızın çimlenmesi için doğru sıcaklığı arıyoruz. Pek çok tohum için aslında çoğu insanın düşündüğünden çok daha sıcaktır. En iyi sıcaklıklar 20 ila 30 santigrat derece arasındadır. Bu, genellikle belirtilen minimum sıcaklıklardan çok daha fazladır.
Son olarak, çoğu insan küçük fidelerini fazla sulamaktan korkar. Ama sizi temin ederim ki bu küçük tohumlar için aşırı sulama neredeyse imkansızdır. Aslında, nemli bir ortamda çimlenmeyi çok iyi yaparlar. Tohumların ihtiyaç duymadığı su, tohum veya mod tepsilerinizdeki deliklerden akacaktır. Yine de, drenaj delikleri olmayan tepsiler kullanıyorsanız fazla sulayamayacağınızı unutmayın. Eğer öyleyse, toprağı nemli tutun ama ıslak hale getirmekten kaçının.
Şubat ortası için ekim listesi
patlıcan
Gerçekten başlayabileceğimiz ve başlamamız gereken ilk tohum patlıcan olacaktır. Patlıcanların tamamen olgunlaşması uzun zaman alır, bu nedenle mümkün olan en kısa sürede başlanmalıdır. Longue Violette çeşidini bizzat yetiştiriyorum. Çok iyi bir yaz geçirirsek aslında dışarıda yetiştirilebilen, ancak en iyi serada yetişen güçlü ve eski bir bitki. İşin püf noktası yaklaşık 4 patlıcan bitkisi yetiştirmek. Aslında patlıcanın minimum büyüme sıcaklığını bilmekte fayda var. 20 derecenin altındaki sıcaklıklar büyümesini engelleyecektir. Sıcaklık 20’nin üzerine çıkar çıkmaz bitki gelişmeye devam eder. Bu nedenle, bunları iç mekanlarda bir ısıtma matı üzerinde veya ısıtmanın üzerinde başlatmak gerekli olacaktır.
Brokoli
Bir sonraki mahsul, Brassica ailesinin bir parçasıdır ve o da brokolidir. Ay sonunda mod tepsilerde brokoliye başlıyorum. Çeşitler “Monclano F1” ve “Yaz Moru” olarak adlandırılır. Monclano, brokoli işindeki en iyi çeşitlerden biridir. Ana kolayı hasat ettikten sonra, aslında ana koladan daha fazla hasat sağlayabilen yan sürgünleri büyütmeye devam edecektir. Onları bir tohum tepsisine ekeceğim ve yaklaşık 2 ay boyunca büyümeleri için bir mod tepsisine sokacağım. Bu, karnabahar ve Brüksel lahanası için yaklaşık olarak geçerlidir.
Domates
Bir sonraki adım, domates fidelerine erken başlamayı bilen çoğunuz için tanıdık bir bitki olacaktır. Patlıcan gibi domateslerin tamamen olgunlaşması için uzun zamana ihtiyaç vardır, bu nedenle onları şimdi dikmek, sıcaklıklar tekrar düşmeden onları hasat etmemizi sağlar. Onları seranın içinde büyüteceğim ve poli tünelin içine taşırsam. Bu bizim ilk test yılımız olacağı için serada nasıl performans göstereceklerini görmek için sabırsızlanıyorum. Farklı çeşitler yetiştireceğim. Siyah domates ve biftek domates favorilerimiz.
Sivri Lahana
Yetiştirmeyi en sevdiğim sebzelerden biri sivri lahana. Yaz başında hasat yapmak için Şubat ayında da başlanabilir. En çok kullanılan sivri lahana olan “Cap Horn F1” ve onun yanında da “Kalibos” adı verilen kırmızı sivri lahana ile başlıyorum. Kaliboları daha önce hiç bu kadar büyütmemiştim, nasıl büyüyeceğini görmek gerçekten ilginç. Bu listedeki diğer birçok bitkide olduğu gibi onları modül tepsilerinde başlatacağız. Pek çok lahanaya Şubat ayında başlanabilir, bu nedenle lahana yetiştirmeye çalışıyorsanız farklı olasılıkları araştırın.
Soğan ve taze soğan
Soğan setlerine başlarsanız Nisan ayına kadar beklemeniz gerekiyor. Ancak tohumlar şu anda ekilebilir. 2 çeşit yetiştireceğiz. “Rijnsburger” adı verilen sarı bir soğan ve “Roja de Niort” adı verilen kırmızı bir soğan. Ben de bu yıl arpacık soğanı dikmeyi düşünüyorum ama tohum dağıtımında bir sorun var gibi görünüyor. Şubat ayında ekmeyi zamanında yapıp yapamayacaklarını göreceğiz! Bununla birlikte, bu ay taze soğanlara da başlayacağım. Soğanları ve taze soğanları birden çok kez ekersek iyi olur, bu yüzden büyük bir modül tepsisi alıp yığın başına 6-8 tohum ekeceğim.
pancar
Sırada, gruptaki favorim… Pancar! Bu kadar erken başlamak için muhtemelen aceleye dayanıklı çeşidi almanız gerekecek. “Bolivar” adlı rustik pancar ve ayrıca “beta vulgaris kogel 2” olmak üzere 2 çeşit başlatmaya çalışacağım. Bakalım hayatta kalacaklar mı ve hasat nasıl gidecek. Çoklu ekim yöntemiyle tekrar bir modül tepsisine ekin.
turp
Turplarla devam edelim! Turplar sıcağı pek sevmezler ve aslında mevsimin başlarında yetiştirildiklerinde tadı daha az “keskin” olur. Bu yıl “Raphanus Sativus” adı verilen çeşitli karışık renklerde yetiştiriyorum. Sarı, beyaz, kırmızı ve yarı kırmızı/yarı beyaz renkleri vardır. Turp ile plan, onları bir modül tepsisinde birkaç tane ekmektir.
enginar
Şubat ayında başlayabileceğiniz bir başka harika sebze de enginar. Büyümeleri için yaklaşık 80 cm’ye ihtiyaç duyduklarından, onları yalnızca bol miktarda alanınız olduğunda büyütün. İç mekanda büyüdüklerinde yeterli alan sağlamak için onları 9 cm veya daha büyük saksılarda başlatıyorum. Çeşitlilik “Violette de Provence” olarak adlandırılır. Bu onları büyüttüğüm ilk yılım, nasıl gittiğini göreceğiz.
Pırasa
Şubat ayında da pırasalarımıza başlayabiliriz. “Stamford F1” ve “Carentan 2” olmak üzere iki çeşit yetiştiriyorum. Stamford, hızlı büyüyen bir pırasa çeşididir ve aslında yılın ilerleyen aylarında Mayıs ayı civarında ekilebilir ve her zaman zamanında hazır olacaktır. Pırasa için çoklu tohumlama yöntemi kullanacağız. Bu sayede hem serada hem de bahçede zamandan ve yerden tasarruf etmiş oluyoruz.
marul
Son olarak şubat ayında marul karışımımıza da başlayacağız. Aslında bu yıl bazılarına ilkbaharda, bazılarına sonbaharda birçok marul çeşidine başlayacağım. Bunun yanında, güzel bir kıvırcık kırmızı yapraklı yeşil “Grenobloise” maruluna başlayacağım. Ve son olarak, “Milano” marulu ekmeyi denemek istiyorum. Onları baş için yetiştireceğim, bu yüzden hazır olana kadar onları bırakacağım. Bunların hepsi bir tohum tepsisinde hayata başlayacak ve ardından mod tepsilerine nakledilecek. Salata başlangıçta çok fazla alana ihtiyaç duymaz, bu nedenle küçük bir alana birkaç tane sığdırabiliriz.
Bu listeye kiloları, biberleri, biberleri de ekleyebiliriz… Şubat ortası ve Şubat sonu için planlananlar bunlar. Dediğim gibi, gerekirse ayarlayabileceğinizden emin olmak için bölgenizi ve son donma tarihini kontrol edin. Peki sen ? Şubat ortasında başladığınız ekimler nelerdir?