İlk don ve soğuk hava yaklaşıyor, ancak şu anda parlak güneşli bir günde kapımdan dışarı bakarken kesinlikle böyle hissetmiyorum. Domates bitkilerinizi ne yapıyorsunuz? Özellikle bitki üzerinde henüz olgunlaşmamış yeşil ve yeni çıkmış meyveler? Neyse ki, don ve soğuk gelmeden domateslerin olgunlaşmasını hızlandırmanın ve bütün yaz sabırla ve sevgiyle beslediğiniz mahsulü mahvetmenin birçok yolu var.
Domateslerimi ilk dondan önce toplamalı mıyım?
Evet, yeşil domatesler aslında iç mekanlarda olgunlaştırılabilir veya birçok tarifte olduğu gibi kullanılabilir.
Don, domates bitkilerinizi öldürür, bu nedenle bölgenizdeki ilk don tarihini not edin.
Bu tarihi bilmek, sıcaklıklar devam ettiği sürece büyüme mevsimimi uzatmaya çalışsam da, gelecek olana hazırlanmamı sağlıyor.
Yeşil Domates Nasıl Olgunlaştırılır
Olgunlaştırmayı düşündüğünüz yeşil domatesleri topladıktan sonra gazete kağıdına sarın veya kese kağıdı içinde serin (18°C) ve karanlık bir yerde meyveler renk değiştirmeye başlayana kadar saklayın. Daha sonra tamamen olgunlaşana kadar oda sıcaklığında ağzı açık bırakın.
Domateslerimin kızarması neden bu kadar uzun sürüyor?
Asmadaki domateslerin kırmızıya dönmesinin uzun sürmesinin birkaç nedeni vardır.
Domateslerinizin olgunlaşması ve renk değişiklikleri esas olarak iki faktöre bağlıdır: sıcaklık ve etilen adı verilen doğal bir hormon.
Domateslerin olgunlaşması için ideal sıcaklık 20° – 26° santigrat derecedir. Özellikle serin veya kavurucu bir yaz yaşarsanız, sıcaklıklar uzun süre idealden saparsa, doğal olgunlaşma süreci ciddi şekilde etkilenebilir veya hatta kesintiye uğrayabilir.
Ve ne yazık ki, olgunlaşmamış yeşil domatesleri toplayıp mutfak tezgahınızda olgunlaşmalarını hızlandırmak veya sıcaklıkların daha normal ve optimum aralıklara dönmesini beklemek dışında bu konuda yapabileceğiniz pek bir şey yok.
İlk dondan önce domateslerinizi çabucak olgunlaştırmak için 5 ipucu
1. Domates bitkilerini budayın
İlk donma tarihinizden bir ay önce tekrar budama yapın. Bu, enerjiyi asma üzerinde kalan ve yapraklardan, gövdeden vb. Uzaktaki meyveye yönlendirir.
Evet, bu genellikle domates bitkilerinizi sezonda iki kez budamak isteyeceğiniz anlamına gelir.
Ne budaıyorsun? Son (muhtemelen ilk) budamanızdan bu yana ortaya çıkan tüm bu ekstra büyüme. Asla çiçek açmaya ve meyve vermeye vakti olmayacak yapraklarla damlayan bu yeşil enayiler, domates bitkinizin zaten orada olan domatesleri hızla olgunlaştırmak için yapmasını istediğiniz işten enerji alır.
2. Sulamayı azaltın
Sulamayı azaltmak bitkiyi iyi bir şekilde strese sokacaktır.
Domates suyu sever ve büyüme mevsimi boyunca bol suya ihtiyaç duyar.
Bununla birlikte, domates yetiştirme mevsiminin sonuna yaklaştığımız ve tek istediğiniz domateslerin ölmeden önce olgunlaşmasını hızlandırmak olduğu için, çok fazla sulama, bitkilerin olgunlaşmaya odaklanmak yerine daha fazla itmesi için çok fazla enerji harcayacaktır.
Enerjiyi tamamen olgunlaşmaya adamak için mevsim sonunda toprağımın tamamen kurumasına izin verdim.
Tesis, su eksikliğini zor zamanların geldiğinin bir tehlike sinyali olarak alacak. Unutmayın, domates bitkiniz tohumunu yaymak isteyen bir meyvedir ve bunu diğer hayvanları (insanlar dahil) sindirim sistemlerinden zarar görmeden geçecek tohumlarla dolu parlak, tatlı meyvelerine çekerek yapar ve bitkinin devam etmesine izin verir. onun mirası.
(Doğru, insanlar domates yetiştirmeyi bu şekilde seçmiyor, ancak bitki hala binlerce yıldır sahip olduğu şeyi yapmaya çalışıyor.)
Asmada bulunan yeşil domateslerin olgunlaşmasını hızlandırmak için sezon sonunda sulamayı azaltın.
3. Gübrelemeyi bırakın
Sulamada olduğu gibi – domates bitkilerinizi gübrelemeyi bıraktığınızda olgunlaşmayı hızlandıracaksınız.
Gübre uygulamasının durdurulması, bir şeylerin yanlış olduğu sinyalini vererek bitkiyi tekrar iyi bir şekilde strese sokacak, enerjisini büyümeye ve daha fazla enayi veya çiçek çekmeye devam etmek yerine, asmadaki mevcut yeşil domatesleri olgunlaştırmaya yönlendirecektir.
İlk don tarihinden bir ay önce gübrelemeyi bırakın.
4. Olgun domatesleri gecikmeden hasat edin
Bahsedildiği gibi domatesiniz, hayvanlar cezbedici tatlı meyveyi yedikten sonra tohumlarını yayarak mirasını, isterseniz hanedanını yaşatıyor.
Asmadan zaten olgunlaşmış meyveyi topladığınızda, bitki daha uzun süre dayanabilmesi için hala yeşil domatesleri olgunlaştırmaya çalışır.
Olgun domatesleri başka bir gün orada bekletmeyin, hemen toplayın ve yeşil domateslerin daha da hızlı olgunlaşmasını izleyin!
5. Olgunlaşan bir malç yapın
Bir teknik (kullanmadığım, bana fikrini söyle) domates bitkilerinin etrafındaki toprağı siyah plastik bir örtü ile malçlamaktır.
Artan ısının domateslerin olgunlaşmasını hızlandırdığı kanıtlanmıştır.
Bununla birlikte, plastik kullanmayı sevmiyorum, özellikle daha sonra ısıtılan ve potansiyel olarak sağlıklı ve biyolojik çeşitlilikle dolu tutmak için çok çalıştığım değerli canlı organik toprağıma toksik kimyasallar salan siyah plastik.
Sırf bu yüzden işe yarasa bile plastik malç kullanmayacağım.
Bununla birlikte, aynı etki için doğal kumaşlardan yapılmış eski battaniyeleri kullanmayı deneyebilirsiniz. İkinci el mağazanız veya çamaşır dolabınızda muhtemelen burada kullanışlı olabilecek eski çuval bezi ve/veya pamuklu çarşaflar vardır.
Artık bol miktarda olgun domatesiniz olduğuna göre, bunları bazı tariflerde kullanın…