Bahçe işlerinde yeniyseniz, tüm bitki ve sebzelerin büyümek için bolca güneşe ihtiyacı olduğunu hissedebilirsiniz. Bazı gerçekler olsa da, tüm sebzelerin tam güneşe ihtiyacı yoktur. Gerçekten de, çoğu sebze yaklaşık altı saat güneş ışığına ihtiyaç duyarken, pek çok sebze çok fazla güneş olmadan kısmi gölgede yetiştirildiğinde gelişebilir. Çoğu durumda yaprakları, sapları ve tomurcukları için yetiştirilen sebzelerin kısmi gölgede iyi sonuç vereceği kolayca varsayılabilir.
Bahçenizin konumuna bağlı olarak, kısmen ağaç dallarıyla kaplı arazi parçalarınız olduğunu veya diğer alanlarda daha fazla öğleden sonra gölgesi gördüğünüzü fark edebilirsiniz. Neyse ki, bu gölgeli alanlarda sebze yetiştirmek istiyorsanız seçebileceğiniz birçok seçenek var. Biraz gölgede yetiştirilebilen bu sebzeler hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, burada çok fazla güneşlenmeden yetiştirebileceğiniz 10 sebze var.
1. marul
Marul (Lactuca sativa), Asteraceae familyasının yıllık bir bitkisi olarak bilinir. Yapraklı yeşil bir sebze olarak yetiştirilmesiyle bilinir (genellikle salatalarda veya sandviçlerde bulunur). Marul erken ilkbaharda ve erken sonbaharda dikmek en iyisidir. Birçoğu, marulu gölgeli bir bezle örtmenin veya gölgeli alanlara dikmenin yaprakların yanmasını önleyeceğini buluyor. Güneş yanığı, marul gibi bir bitki çok fazla güneş aldığında olabilecek en kötü şeydir. Bu büyük çiçek kolayca kısmi gölge sağlayacağından, ayçiçekleri marul için harika bir arkadaştır. Eğlenceli gerçek: ikisi de Asteraceae ailesinin bir parçasıdır.
2. Roka
Roka (Eruca vesicaria), Brassicaceae familyasından yıllık bir sebzedir. Yapraklı bir sebze (başka bir favori salata) olarak yetiştirilmesi ve taze ama ekşi ve acı tadıyla bilinir. Roka, daha soğuk havalarda iyi büyüdüğü için en iyi ilkbahar veya yaz sonunda ekilir. Doğru koşullar altında roket beklenenden daha hızlı büyüyecektir. Rokanızın gelişmek için en iyi koşullara sahip olduğundan emin olmak için, zengin, iyi drene edilmiş topraklara ekildiğinden emin olmalısınız.Tam güneşte yetiştirilebilir, ancak hafif gölgede de büyüyebilir.
3. Kale veya Kale
Kale veya lahana, Brassica oleracea olarak bilinen bir lahana grubuna aittir. Kale, son derece besleyici doğası nedeniyle son on yılda popülaritesi artan salata yeşilliklerinden biridir. Lahana için en iyi büyüme mevsimi kış sonu ve ilkbahar başıdır. Bunun nedeni, bu lezzetli yeşilliklerin serin havalarda yetişen bir mahsul olmasıdır, yani daha soğuk havalarda yetiştirildiklerinde en iyi sonucu verirler. Bu yapraklı yeşil sebze nemli alanları sever ve zengin, iyi drene edilmiş toprak gerektirir. Özellikle toprak gereksinimleri karşılanıyorsa, gölgeli büyüme koşulları kabul edilebilir.
4. Ispanak
Gördüğünüz gibi, çok fazla güneş olmadan büyürken gelişebilen çeşitli yapraklı yeşillikler var. Ispanak (Spinacia oleracea), zengin, besleyici yeşil yaprakları ile bilinen çiçekli bir bitkidir. Ispanak gibi serin hava bitkileri, kış sonu ve ilkbahar başında ekilmelidir. Diğer pek çok serin mevsim bitkisi gibi, bu sebzenin de zengin, iyi drene edilmiş toprağa ihtiyacı vardır. Bahçenin kısmi gölgeli alanları ıspanak dikmek için mükemmeldir çünkü ıspanak saatlerce doğrudan güneş ışığına ihtiyaç duymaz.
5. Brokoli
Kısmi gölgede yetiştirilebilecek en iyi sebzelerden biri brokolidir. Brokoli (Brassica oleracea var. italica), lahana ailesinin bir üyesidir. Bu koyu yeşil yenilebilir bitkiler, kendine özgü büyük çiçek başları, kalın gövdeleri ve yüksek besin değerleri ile bilinir. Bu bitkinin olgunlaşması için serin havaya ihtiyaç duyduğundan, brokoliyi erken ilkbaharda veya yaz sonunda dikmek en iyisidir. Brokoli gibi kısmi gölgeli sebzeler, en iyi sonuçları elde etmek için zengin fakat nemli toprağa ihtiyaç duyar.
6. Karnabahar
Karnabahar da brokoli ile birlikte Brassica oleracea ailesinin bir parçasıdır, ikisi de yan yana iyi yetişir. Brokoli gibi karnabahar da daha büyük ve daha etkileyici çiçek başlarıyla tanınır. Kendine özgü beyaz rengi ile bilinen yıllık bir bitkidir. Çeşitlerin çoğu, nisan gibi erken ilkbaharda ekilmelidir, çünkü yılın ilerleyen aylarında sıcak havalarda bunu yapmayacaklardır. Hava çok sıcaksa tam güneşte dikim söz konusu olmamalıdır. Bu sebze bir sebepten dolayı serin bir mevsim sebzesidir ve sorunsuz bir şekilde büyümesi için birçok özel koşul ve detaylara dikkat gerektirir.
7. bezelye
Bezelye (Pisum sativum), baklalarında bulunan küçük, yuvarlak yapıları ile bilinen tek yıllık bitkilerdir. Bu, yere bağlı olarak, sonbaharın sonlarında veya ilkbaharın başlarında ekilen bir başka serin mevsim mahsulüdür. Bölgenizde doğru zamanı elde etmek için araştırmanızı yapmanız çok önemlidir. Bu sebzeleri çok sıcakta veya güneşte yetiştiremezsiniz. Bezelye yetiştirmek istiyorsanız kısmi güneş idealdir. Ayrıca toprağın zengin olduğundan ve bu bitkinin optimum ilerleme için ihtiyaç duyduğu tüm nemi tuttuğundan emin olmanız gerekir.
8. Pancar
Pancar (Beta vulgaris), türlerinde kısmi güneşte iyi iş çıkarabilen birkaç kök sebzeden biridir. Bu belirgin renkli sebzeler en iyi erken ilkbaharda ve tınlı toprakta ekilir. Mükemmel bir lif kaynağı oldukları bilinmektedir ve C vitamini, potasyum, demir vb. gibi diğer temel besinlerle doludurlar. Eğlenceli gerçek: pancar, pazı ve ıspanakla ilgilidir!
9. İsviçre pazı
İsviçre pazı (Beta vulgaris), sapları genellikle beyaz, sarı veya kırmızı iken yaprakları hem yeşil hem de kırmızı olabilen renkli bir mahsul olarak bilinir. Pazı gibi yapraklı sebzeler genellikle salata ve patates kızartması gibi çeşitli yemeklerde bileşen olarak kullanılır. Onları son don tarihinden iki ila dört hafta önce ilkbaharda dikmek en iyisidir. Alternatif olarak, bölgenizdeki ilk don tarihinden yaklaşık 40 gün önce sonbaharda yetiştirebilirsiniz.
Pazı sadece muhteşem bir yenilebilir süs bitkisi değil, aynı zamanda oldukça az bakım gerektirir. Daha önce belirtilen mevsimlerde, zengin, iyi drene edilmiş topraklarla ekildiği sürece ilerleme görmeyi beklemelisiniz. Bu sebze mahsullerine bol güneş vermenin hala iyi bir fikir olduğunu unutmayın, ancak gölgeli alanları da tolere edebilirler ve edeceklerdir.
10. Brüksel lahanası
Brüksel lahanası, Brassica oleracea olarak bilinen Gemmifera çeşit lahana grubunun bir parçasıdır. Yenilebilir tomurcukları ile tanınırlar ve genellikle çok küçüktürler, avucunuzun içine kolayca sığabilen minik lahanalara benzerler.
Daha uzun bir büyüme mevsimi (80-100 gün) gerektirdiğinden, erken ilkbaharda veya yaz ortasından sonuna kadar ekilirler. Brüksel lahanası, diğer sebze türlerine göre daha yavaş bir büyüme sürecine sahiptir, bu nedenle hemen sonuç almayı bekliyorsanız ama almıyorsanız endişelenmeyin. Bu yavaş süreç iyi bir şey! Brüksel lahanası, yaz sıcağında sık sık sulandığında ve serin tutulduğunda iyi sonuç verir. Diğerlerine göre çok daha az güneş alan bir bölgeniz varsa, bu popüler gıda ürününü göz önünde bulundurun.