Sebze bahçenizde birkaç çeşit sebze yetiştirmenin birçok faydası olabilir. Belirli sebzeleri yan yana dikmek, iki bitkinin birlikte gelişmesini teşvik edebilir. Bu eşsiz süreç, refakatçi dikim olarak bilinir.
Refakatçi bitkilerin muadillerine birçok potansiyel faydası vardır. Sebze ürünlerinizden daha sağlıklı bitkiler ve daha yüksek verim elde etmenin harika bir yolu. Arkadaşlık kavramı, bir grup bitkinin, faydalı toprak besinleri, gölge veya destek sağlamanın yanı sıra, tozlayıcıları çekerek veya zararlıları kovarak birbirlerinin büyümesine yardımcı olabilmesidir. Bu yılın sebze bahçesini planlarken, yetiştirmek istediğiniz sebzelerin bahçenizin gelişmesine yardımcı olacak yoldaşları olup olmadığını kontrol edin. En iyi sonuçları elde etmek için, refakatçi bitkiler dikmek planlama ve araştırma gerektirir, ancak bazı harika refakatçi bitkiler listesiyle bu çalışmaların bir kısmını sizin için yaptık.
Birlikte Mükemmel Büyüyen 7 Sebze İkilisi
Pancar ve sarımsak arkadaşı
Pancar ve sarımsağı birlikte ekmenin birçok faydası vardır. Pancarlara saldıran kök kurdu, Japon böceği, salyangoz ve delici gibi zararlılar sarımsak kokusu ile uzaklaştırılır. Sarımsak, lezzetini arttırdığı için pancarlara mükemmel bir yardımcı bitkidir ve sarımsağın büyümesi sırasında ürettiği kükürt, pancarın hastalığa direnmesine yardımcı olan bir antifungal görevi görür.
Pancar en iyi derin, iyi drene edilmiş toprakta yetişir. Killi topraklar, pancarların düzgün büyümesi için çok ağırdır. Pancar serin havayı sever, ancak toprak sıcaklığı en az 5°C olmadan ekmemeye dikkat edin. Tohumları 2-5 cm aralıklarla ekin ve pancarlara haftada yaklaşık 3 cm su verdiğinizden emin olun.
Sarımsağı verimli, iyi drene edilmiş toprağa, dişler arasında 10 ila 15 cm mesafe olacak şekilde ekin. Bölmeleri sivri uçları yukarı gelecek şekilde yerleştirin ve her bir bölmeyi 2 ila 5 cm zemine doğru itin. Sarımsak bitkilerini, ampul oluşturmaya başladıklarında her üç ila beş günde bir suladığınızdan emin olun.
Brokoli ve soğan mezesi
Bahçeye brokoli ve soğanı birbirine yakın ekerek brokolinizin lezzetini artırabilirsiniz.
Brokoli en besleyici sebzelerden biridir ve en iyi serin mevsimlerde yetişir. Altı ila sekiz hafta içinde tam olgunluğa ulaşacaktır. Bitki tam güneşi sever ancak kısmi gölgede de büyüyebilir. Brokolinin nemli, verimli, hafif asitli toprağa ihtiyacı vardır. Tohumları 1 cm derinliğe ekin veya kalemleri eskisinden biraz daha derine koyun. Sıralar arası 90 cm olacak şekilde bitkiler 30 ila 60 cm aralıklı. Düzenli olarak sulayın ve tomurcukları ıslatmamaya çalışın.
Soğanlar serin iklim soğanlı bitkileridir. Dikmeye hazır soğan soğanlarını doğrudan fidanlıklardan veya internetten satın alabilirsiniz. Tohumdan soğan yetiştirmeyi seçerseniz bitkinin olgunlaşması dört ayı bulabilir. Soğan tepeleri serin havalarda filizlenir ve havalar ısındığında ampuller oluşturur. Haftada yaklaşık bir santimetre sulayın ve bitkiler yabani otlarla kolayca rekabet edemediği için soğanların iyice temizlendiğinden emin olun.
Havuç ve pırasa arkadaşı
Havuçlara normalde havuç kurdu, pırasaya da pırasa güvesi ve soğan kurdu saldırır. Havuç pırasa haşerelerini, pırasa da havuç haşerelerini uzak tutacaktır. Bu haşere kontrolüne bütünsel bir yaklaşımdır. Aslında, bu bitkiler zararlılara karşı birbirleriyle savaştıkları için harika bahçe arkadaşları olurlar.
Havuç yetiştirmek için, tohumları son dondan yaklaşık üç ila beş hafta önce açık havada ekin. Tohumları 8-10 cm aralıklarla, en az 30 cm aralıklarla sıralar halinde ekin. Onları tam güneşte büyütmeye çalışın. Toprak iyi drene edilmiş ve gevşek olmalı ve bitkileri haftada en az 2 cm sulamalısınız.
Pırasa, serin havalarda gelişen soğanın kuzenidir. Pırasayı bahçenin bol güneş alan ve verimli, iyi drene edilmiş toprağı olan bir alanına ekin. Pırasanın en iyi şekilde büyümesi için son derece verimli toprağa ve bol miktarda neme ihtiyacı vardır. Tüketim için en uygun zengin, beyaz sap türünü elde etmek için, sapın ağartma adı verilen bir işlemle güneşten gizlenmesi gerekir.
Eşlik eden mısır, fasulye ve kabak
Mısır, fasulye ve kabağı birlikte yetiştirmek, Amerika’da yerli halk tarafından yetiştirilen ve üç kız kardeş olarak bilinen bir yöntemdir. Bu, belirli refakatçi bitkilerin kullanılmasının karşılıklı yararına iyi bir örnektir. Mısır sapları fasulyeyi desteklerken, fasulye bitkisi topraktan azot çekerek etrafındaki bitkilerin daha iri ve dolgun olmasına yardımcı olur. Kabak, daha kısa bitkilerdir ve mısır ve fasulye için yabani otları caydırıcı görevi gören, yere yakın büyüyen büyük yaprakları vardır.
Tatlı mısır dikmek için, tohumları 1 cm ila 2 cm derinliğe ekmeden önce toprağın en az 18°C olduğundan emin olun. Tohumları sıralar halinde 30 cm aralıklarla ekin ve sıralar arasında 70-90 cm mesafe olduğundan emin olun. Mısırınızı tam güneş ve iyi drene edilmiş toprak olan bir alana ekin. Mısırı haftada bir kez derinlemesine sulayın.
Don tehlikesi geçtikten sonra her türlü yeşil fasulyeyi istediğiniz zaman ekebilirsiniz. Tohumdan başlamaları gerekir çünkü yeşil fasulyeleri nakletmeye çalışmak aslında genç bitkileri öldürebilir. Tohumları yaklaşık 8 cm aralıklarla ekin. Normalde yeşil fasulye kafes gibi desteğe ihtiyaç duyar, ancak bu durumda fasulyeler yukarı tırmanmak için uzun mısır saplarını kullanır. Bitkileri düzenli olarak, özellikle güneşli günlerde sulayın.
Geleneksel olarak, Kızılderili Kızılderilileri, Üç Kızkardeş yönteminde balkabağı kullandılar, ancak herhangi bir kış kabağı yapacak. Kabaklar, genellikle Mayıs sonu veya Haziran başında başlayan uzun bir büyüme mevsimi gerektirir. Toprağı ısıtmaya ve süzülmesine yardımcı olmak için kabakları sıralar halinde veya küçük höyükler halinde ekebilirsiniz. Tohumları 2 cm derinliğe ekin. Kabaklar hem tam güneş alan hem de iyi drene edilmiş bir yere dikilmelidir. Ayrıca haftada yaklaşık 2 cm olmak üzere bol miktarda suya ihtiyaçları vardır.
Refakatçi salatalık ve bezelye
Hıyar ve bezelyeyi birlikte yetiştirmek, nihayetinde hıyar bitkilerine fayda sağlayacaktır çünkü bezelye topraktaki nitrojeni artıracaktır. Artan nitrojen, salatalık bitkisinin daha büyük ve daha güçlü büyümesini teşvik edecektir.
Salatalık tropikal bir sebzedir. Salatalık bitkilerinin büyümesi için asidik bir pH’a sahip ılık toprağa ihtiyacı vardır. Fideleri 90 cm aralıklarla dikin ve büyüdükçe sarmaşıkları desteklemek için bir kafes kullanın. Kafes ayrıca meyveleri yerden uzak tutar. Haftada yaklaşık 2 cm su ile toprağı nemli tutmaya çalışın.
Bezelye normalde daha soğuk havayı tercih eden bir baklagildir, bu nedenle onları tropikal salatalıklarla dikmek için yaz aylarında sonbahar hasadı için su ve gölge ile desteklemeniz gerekir. Herhangi bir bezelye türü eşlik eden ekim için işe yarayacakken, kar bezelyesi bir kafes üzerinde büyür, bu nedenle onları dikmek, salatalıklarla aynı kafesi kullanmanıza izin verir. Bezelye hafif asitli toprağa ihtiyaç duyar. İdeal olan, onları doğrudan toprağa dikmektir çünkü dikim bitkilere zarar verebilir ve daha sonra hasadı etkileyebilir. Daha iyi kaliteyi teşvik etmek için baklalar oluştuktan sonra bezelyeleri her gün sulamayı deneyin.
Turp ve ıspanak arkadaşı
Turp ve ıspanağı birlikte ekerseniz, turplar yaprak madencilerini ıspanaktan uzak tutmaya yardımcı olur. Bu zararlılar turpun yenilebilir kısmı olan kökünü etkilemeyecektir.
Turpları mevsimin ortalama son donma tarihinden yaklaşık bir ay önce ekin. Tohumları doğrudan sebze bahçesine yaklaşık 1 ila 2 cm derinlikte ve 30 cm aralıklı sıralar halinde 5 cm mesafeyle ekin. Turplar bol güneşe ve bol miktarda neme sahip iyi drene edilmiş toprağa ihtiyaç duyar, ancak toprağın ıslak olmadığından emin olun.
Toprak çözülür çözülmez ıspanak ekebilirsin. Açık havada ekime başlayın çünkü ıspanağı nakletmeye çalışırsanız genç bitkilere zarar verme riskiniz vardır. Seçtiğiniz yerin tam güneş veya hafif gölge olduğundan ve toprağın iyi drene olduğundan emin olun. Tohumları 1-2 cm derinliğe ekebilir veya geniş bir yatağa yayabilirsiniz. Düzenli olarak sulayın ve nemi korumak için malç kullanın.
Yanında domates ve fesleğen
Bahçeye domates ve fesleğen dikmek sadece iyi bir İtalyan sosu sevdiğiniz için değil, aynı zamanda bu özel bitkiler birlikte iyi büyüdüğü için de mantıklıdır.
Domatesleri sıcağı sevdikleri için ilkbaharın sonlarında veya yazın başlarında ekin. Bu nedenle altı ila sekiz saat boyunca tam güneşe de ihtiyaç duyarlar. Sezonunuzu başarılı kılmak için sebze bahçesine domates dikmekle ilgili birçok ipucu bulun.
Domates bitkilerini yerden yüksekte tutmak için kazık, kafes veya kafes kullanın. Nemi korumak ve yabani otların büyümesini önlemek için yaklaşık 5 ila 10 cm malç kullanın. Domatesler bol miktarda neme ihtiyaç duyacaktır, bu nedenle onları haftada en az 2 cm sulamaya çalışın, ancak yaz aylarında daha fazla sulamalısınız.
Fesleğeni sevmiyor musun? Salatalık da domateslere iyi eşlik eden bitkilerdir.
Gördüğünüz gibi, sebze bahçenize fayda sağlayabilecek pek çok tamamlayıcı dikim seçeneği var. Bu yılın bahçesi için bu seçeneklerden herhangi birini düşünüyorsanız, sebzelerinize yardımcı olması için bu yardımcı bitkilerden birini eklemeyi düşünün. Sonuçta, daha fazla sebze yemenin yanlış bir tarafı yok.
Ve siz, hangi sebzeleri birlikte ekmeyi seversiniz ve hangileri iyi arkadaş olur?